Letos so med četrtim in dvajsetim februarjem potekale zimske olimpijske igre. Odvijale so se v Pekingu, na Kitajskem. Udeležilo se jih 2871 športnikov, iz 91 držav sveta. Športniki so znotraj 15. različnih disciplin tekmovali v kar 109. tekmah. Slogan iger je bil »Skupaj za skupno prihodnost«, s čimer so organizatorji želeli spodbujati vrednote, kot so mir, skupnost, sodelovanje. Maskota iger pa je panda po imenu Bing Dwen Dwen, kar pomeni ledena debeluškasta panda.

Peking je bil kot gostiteljsko mesto, izbran leta 2015. Je prvo mesto na svetu, ki je gostilo tako zimske kot poletne olimpijske igre, te je gostil leta 2008. Na tekmi za gostiteljsko mesto je Peking premagal kazahstansko mesto Almaty in norveško prestolnico Oslo.

Največ medalj, 37, so zbrali norveški športniki. Od tega je bilo kar 16 medalj zlatih, kar je tudi nov rekord v številu osvojenih zlatih medalj na enih zimskih olimpijskih igrah. Kot druga država po osvojenih medaljah se je uvrstila Nemčija, tretja pa je bila gostiteljica Kitajska.

Prav tako kot večina olimpijskih iger se tudi letošnje niso mogle izogniti številnim težavam in kritikam. Na območjih tekem letno zapade zelo malo snega, zato so morali organizatorji izdelati izredno velike količine umetnega snega. Zanj so porabili okoli 190 milijonov litrov vode. Zato so se te igre zapisale kot ekološko najmanj pozorne. Poleg tega so bili organizatorji prejeli veliko kritik na račun porabljenega denarja za izvedbo iger. 3,9 milijarde evrov velik proračun so povečali na 40 milijard.

Olimpijskim igram so sledile še paraolimpijske igre, ki so potekale med četrtim in trinajstim marcem. Njihova maskota je lampijonček, ki nosi ime Shuey Ron Ron, Shuey pomeni sneg, Ron Ron pa toleranco in vključevanje. Poleg tega pa predstavlja še toplino, svetlobo in praznovanje.

Ana Dekleva, 3. ag