Zemlji pravimo tudi modri planet. Kar tri četrtine zemeljskega površja pokriva voda. Temu navkljub se soočamo s sušami in pomanjkanjem vode. Medtem ko se marsikomu zdi, da je vode v izobilju in je lahko dostopna, je le vprašanje časa, kdaj se bomo tudi v naši bližini soočili s težavami, ki bodo izhajale iz pomanjkanja vode. Vode namreč ne morem nadomestiti z nobeno drugo dobrino, zato ji nekateri pravijo, da postaja nafta 21. stoletja.

Kljub razvoju in hitremu napredku znanosti tako voda ostaja nenadomestljiva, mnogi pa jo smatramo za samoumevno tako kot zrak. Poraba vode se v svetu povečuje ne le zaradi večjega števila prebivalstva in čedalje večje porabe vode s strani posameznika, ampak predvsem za potrebe industrije in kmetovanja. Velikokrat se ne zavedamo, koliko vode se porabi za proizvodnjo embalaže, ki je uporabljamo v vsakodnevnem življenju. Pri tem prihaja do onesnaženosti vode s strupenimi snovmi, kar povzroča krizo vode. Voda se v naravi namreč ne more očistiti sama v tako velikih količinah.

Ključ za boljšo prihodnost je zato boljše ravnanje z vodo, boljši sistemi pri dovajanju vode, ki ne povzročajo izgube vode, manj odpadnih voda v industriji in kmetijstvu in izobraževanju o pomenu ravnanja z vodo. V zadnjem desetletju se je pojavilo tudi razsoljevanje morske vode, ki tako postane pitna, ampak ta postopek zahteva veliko energije in s tem stroškov, zato ostaja precej omejen.

Pomembno je, da vsi spoznamo, kako pomembna je voda, in se začnemo vesti temu primerno in z njo varčevati, preden zmanjka.

 

Fotografija: Pexels